Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

28η Οκτωβρίου 1940

ΗΗ ιστορική μνήμη είναι ο μικρότερος φόρος τιμής στους αγώνες και στις θυσίες των προγόνων μας...


κή μνήμη είναι ο μικρότερος φόρος τιμής στους αγώνες και στις θυσίες των προγόνων μας...

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Τι θεωρώ σημαντικό στη ζωή μου!






Για όλους μας έρχεται η στιγμή που πρέπει να κάνουμε ένα απολογισμό για το τι έχει αξία και νόημα   στη ζωή μας και τα να αξιολογήσουμε. Έτσι  κατόπιν σκέψης σημαντικά για μένα  είναι :
- να έχω δίπλα μου τους ανθρώπους που αγαπώ,
- να νιώθω ήρεμη και γαλήνια,
- να παίρνω και να δίνω αγάπη απλόχερα,
- να μπορώ να βοηθώ όσους έχουν ανάγκη,
- να παίρνω δύναμη και χαρά από καλούς φίλους,
- να υπάρχει υγεία σε όλους μας,
- να αντλώ  ικανοποίηση μέσα από τη δημιουργικότητα και την εργασία μου,
- να καλλιεργώ τη ψυχή και το πνεύμα μου μέσα από την τέχνη, το διάβασμα
  το θέατρο και τη μουσική,
- καθώς και απλά καθημερινά πράγματα όπως ένα  χαμόγελο ενός παιδιού,
  ένα ηλιοβασίλεμα στη θάλασσα,μια γλυκιά κουβέντα,  μια έκπληξη!
 

Ψυχολογία της καθημερινής ζωής - Angel Sylvie


Περιγραφή


H "Ψυχολογία της καθημερινής ζωής" είναι ένας πολύτιμος, πολύχρωμος και εικονογραφημένος οδηγός για την αντιμετώπιση αλλά και για τη σκέψη πάνω σε ψυχολογικά προβλήματα (από τα πιο ασήμαντα και καθημερινά, έως τα πιο δισεπίλυτα και σπάνια) που βασανίζουν τη ζωή μας.
Περισσότεροι από εξήντα αναγνωρισμένοι ειδικοί (ψυχολόγοι, ψυχοθεραπευτές, ψυχίατροι, ψυχαναλυτές κ.ά.) προσφέρουν έγκυρες απαντήσεις στα πιο ποικίλα ερωτήματα, όπως: γιατί έχουμε την τάση να προκαλούμε κακό στον εαυτό μας; Αισθάνονται όλη τη μοναξιά με τον ίδιο τρόπο; Τι μπορεί να σημάνει ο ερχομός του πρώτου παιδιού; Πώς αντιμετωπίζει κανείς έναν έφηβο; Ποιοι είναι οι συναισθηματικοί λαβύρινθοι μέσα στους οποίους μπορεί να χαθεί ένα ζευγάρι; Ποιο είδος ψυχολογικής στήριξης μας ταιριάζει περισσότερο; Πώς να ξαναβρούμε το δρόμο για ένα στόχο και, ίσως, για την ευτυχία;
Αυτά καθώς και εκατοντάδες ακόμη ερωτήματα απαντιούνται με τη σφραγίδα εγκυρότητας Larousse από "psy" που έχουν διαρθρώσει αυτό το σπάνιο βιβλίο σαν ένα ταξίδι στη ζωή και σαν μια πραγματική προσπάθεια να καταλάβουμε την καθημερινή εμπειρία που μας προσφέρει η πορεία μας μέσα στον κόσμο.

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Έμαθα ότι ...



Έμαθα -ότι παίρνει χρόνια να οικοδομήσεις εμπιστοσύνη, και αρκούν μερικά δευτερόλεπτα για να την καταστρέψεις.
  
Έμαθα -ότι δεν μπορείς να κάνεις κάποιον να σε αγαπήσει. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να είσαι άξιος να αγαπηθείς. Τα υπόλοιπα επαφύονται σ’ αυτόν.

Έμαθα -ότι ανεξαρτήτως πόσο καλός φίλος είναι κάποιος, κάποιος φορές θα σε πληγώσει, και θα πρέπει να τον συγχωρήσεις γι ‘αυτό.

Έμαθα -ότι δεν έχει σημασία τι έχεις στη ζωή σου, αυτό που μετράει είναι ποιους έχεις στη ζωή σου.

Έμαθα -ότι δεν πρέπει ποτέ να καταστρέφεις μια συγγνώμη με μία δικαιολογία.

Έμαθα -ότι δεν πρέπει να συγκρίνεις τον εαυτό σου, με ότι καλύτερο μπορούν οι άλλοι να κάνουν.

Έμαθα-ότι αρκεί μια στιγμή για να κάνεις κάτι που θα σε στενοχωρεί όλη σου τη ζωή.

Έμαθα-ότι χρειάζεται πολύς χρόνος για να γίνεις αυτός που θέλεις να είσαι.

 Έμαθα-ότι θα πρέπει πάντα να αποχωρίζεσαι τα αγαπημένα πρόσωπα με λόγια αγάπης. Μπορεί να είναι η τελευταία φορά που τους βλέπεις.

Έμαθα-ότι είμαστε υπεύθυνοι για αυτό που κάνουμε, δεν έχει σημασία το πώς αισθανόμαστε για αυτό που κάνουμε.

Έμαθα-ότι είτε μπορείτε να ελέγχεις τη συμπεριφορά σου είτε να σ’ ελέγχει αυτή.

Έμαθα-ότι ανεξάρτητα από το πόσο θερμή είναι μια σχέση στην αρχή, το πάθος εξασθενίζει και πρέπει να υπάρχει κάτι άλλο να πάρει τη θέση του.

Έμαθα-ότι ήρωες είναι αυτοί που κάνουν ό, τι πρέπει να γίνει, όταν χρειάζεται να γίνει, ανεξάρτητα από τις συνέπειες.

Έμαθα-ότι τα χρήματα είναι ένας άθλιος τρόπος να αξιολογείς την ζωή σου.

Έμαθα-ότι μερικές φορές οι άνθρωποι που περιμένεις να σε κλωτσήσουν όταν είσαι στα κάτω σου, είναι αυτοί που θα σε βοηθήσουν να πάρεις τα πάνω σου.

Έμαθα-ότι όταν είμαι θυμωμένος έχω το δικαίωμα να το δείχνω, αλλά αυτό δεν μου δίνει το δικαίωμα να γίνομαι σκληρός με τους άλλους.

Έμαθα-ότι η αληθινή φιλία διατηρείται ακόμα και όταν υπάρχει μεγάλη απόσταση. Το ίδιο ισχύει και για την αληθινή αγάπη.

Έμαθα-ότι μόνο και μόνο επειδή κάποιος δεν σε αγαπάει με τον τρόπο που θέλεις, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν σε αγαπάει όσο περισσότερο μπορεί.

Έμαθα-ότι η ωριμότητα σχετίζεται περισσότερο με τις εμπειρίες που είχες καθώς και από τι έχεις μάθει από αυτές, και λιγότερο από το πόσα γενέθλια γιόρτασες.

Έμαθα-ότι δεν πρέπει ποτέ να λες σ’ ένα παιδί ότι τα όνειρά του είναι εξωπραγματικά. Τι τραγωδία θα ήταν αν σε πίστευε.

Έμαθα-ότι δεν είναι πάντα αρκετό να σε συγχωρέσουν οι άλλοι. Αρκετές φορές πρέπει να μπορούμε να συγχωρούμε τον εαυτό μας.

Έμαθα-ότι δεν έχει σημασία πόσο άσχημα ράγισε η καρδιά σου, η ζωή δεν σταματά για τη θλίψη σου.

Έμαθα-ότι οι περιστάσεις και οι συνθήκες μπορεί να έχουν επηρεάσει το ποιοι είμαστε, όμως είμαστε υπεύθυνοι για αυτό που έχουμε γίνει.

Έμαθα-ότι πλούσιος δεν είναι αυτός που έχει τα περισσότερα, αλλά αυτός που χρειάζεται τα λιγότερα.

Έμαθα-ότι μόνο και μόνο επειδή δύο άτομα μαλώνουν, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αγαπούν ο ένας τον άλλο. Και το αντίθετο, επειδή δεν μαλώνουν δεν σημαίνει ότι αγαπούν ο ένας τον άλλο.

Έμαθα-ότι δεν πρέπει να είμαστε τόσο πρόθυμοι να μάθουμε ένα μυστικό. Θα μπορούσε να αλλάξει τη ζωή μας για πάντα.

Έμαθα-ότι δύο άνθρωποι μπορούν να κοιτούν ακριβώς το ίδιο πράγμα και να βλέπουν κάτι εντελώς διαφορετικό.

Έμαθα-ότι τα διαπιστευτήρια στον τοίχο, δεν σε κάνουν αξιοπρεπή άνθρωπο.

Έμαθα-ότι οι άλλοι θα ξεχάσουν τι τους είπες, θα ξεχάσουν τι τους έκανες, αλλά δεν θα ξεχάσουν ποτέ πώς τους έκανες να αισθάνονται.

Omer B. Washington
Πηγή ΑΝΙΜΑ

Πες όχι χωρίς ενοχές!


.

                                              «΄Oταν προστατεύουμε τα προσωπικά μας όρια, επιτρέπουμε στον εαυτό μας να έχει το δικαίωμα της επιλογής»

 Gerald Manley Hopkins

΄Εχω στριμωχτεί από μια ασυνήθιστα απαιτητική καθημερινότητα τις τελευταίες μέρες, με αποτέλεσμα να πιάνω τον εαυτό μου όχι μόνο να τρέχει και να μη φτάνει, αλλά να είναι και φορτωμένος με ενοχές για όλα αυτά που υποτίθεται θα έπρεπε να είχε κάνει κάπως αλλιώς! Ε, λοιπόν, δεν υπάρχει πιο ψυχοφθόρο και “ανώφελο” συναίσθημα από την ενοχή. Για μένα είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι έχω υποτιμήσει – χωρίς καλά καλά να αντιληφθώ πώς – τον εαυτό μου και έχω δώσει περισσότερη αξία στις επιθυμίες των άλλων, ακόμα κι αν αυτές είναι εκτός τόπου και χρόνου.
Χρειάστηκε λοιπόν να ξαναδιαβάσω ό,τι είχα γράψει εγώ η ίδια για το θέμα των ενοχών, για να ξαναβρεθώ στο “κέντρο” μου και να αντιμετωπίσω την κατάσταση από μια θέση δύναμης και αυτοσεβασμού αυτή τη φορά. Αναδημοσιεύω και εμπλουτίζω μια παλιά ανάρτηση, με οδηγίες άμεσης δράσης, ελπίζοντας ότι βοηθάω όσες φίλες και φίλους βρίσκονται στην ίδια θέση με μένα:
Σου είναι δύσκολο να πεις «όχι»; Ανησυχείς μήπως δυσαρεστήσεις τους άλλους; Εχεις πρόβλημα να εκφράσεις τα πραγματικά σου συναισθήματα; Αν ναι, τα προσωπικά σου όρια είναι μάλλον «χαλαρά» και χρειάζονται ….γυμναστική για να «δυναμώσουν» ώστε να νιώσεις ασφαλής να εκφραστείς και να συνυπάρχεις αρμονικά με τους άλλους.
Σε κάποιες σχέσεις τα προσωπικά όρια καταπατώνται εύκολα, ενώ σε άλλες παραμένουν σθεναρά και αποτελεσματικά. Σε γενικές γραμμές, όσο πιο κοντινή και οικεία είναι η σχέση (ερωτική, με τα παιδιά ή τους γονείς) τόσο πιο ευάλωτα είναι τα προσωπικά όρια. Κι εδώ αρχίζουν τα προβλήματα, ειδικά αν οι παραχωρήσεις γίνονται συστηματικά και επανειλημμένα από τη μία πλευρά.
Τα σημάδια
Να μερικά σημάδια που δείχνουν χαλαρά προσωπικά όρια:
  1. Δυσκολεύεσαι να ζητήσεις αυτό που θέλεις ή χρειάζεσαι.
  2. Νιώθεις συχνά θύμα των περιστάσεων.
  3. Παίρνεις τα πράγματα πολύ προσωπικά (και πολύ σοβαρά).
  4. Δεν υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου όταν κάποιος εκφράζει την αντίρρησή του για μια σου ενέργεια ή άποψη.
  5. Νιώθεις υποχρεωμένη να ανταποδώσεις άμεσα μια εξυπηρέτηση.
  6. Επιτρέπεις στους άλλους να αποφασίζουν για λογαριασμό σου.
  7. Αφήνεις την κακή διάθεση και τα προβλήματα των άλλων να χαλάσουν τη μέρα σου.
  8. Σε πνίγουν οι ενοχές όταν νιώσεις ότι οι άλλοι είναι δυσαρεστημένοι μαζί σου, για οποιοδήποτε λόγο.
Η ερώτηση –κλειδί
Πολύ συχνά η συμπεριφορά των ανθρώπων είναι αυτοματοποιημένη και, πριν καλά καλά το καταλάβεις, ο έλεγχος έχει χαθεί! Μπορείς να παρατηρήσεις τις ίδιες σου τις αντιδράσεις σε διάφορες καταστάσεις της καθημερινότητας και να αναρωτηθείς κατά περίπτωση: «Νιώθω ελεύθερος/η να εκφράσω τις πραγματικές μου απόψεις; Εχω την άνεση να ζητήσω αυτό που θέλω;». Οσο πιο συχνά πιάνεις τον εαυτό σου να απαντάει «όχι», τόσο πιο μεγάλη είναι η ανάγκη να δυναμώσεις τα προσωπικά σου όρια.
Η «γυμναστική» των ορίων φέρνει εξαιρετικά αποτελέσματα όταν γίνεται με γενναιοδωρία, αμεσότητα και συναισθηματική ουδετερότητα, χωρίς δικαιολογίες, απολογίες και φλύαρες εξηγήσεις προς τους άλλους (όποιοι κι αν είναι αυτοί). Στην αρχή θα νιώσεις άβολα. Οταν όμως εξασκηθείς λιγάκι, θα διαπιστώσεις ότι βγαίνεις πολλαπλά κερδισμένος/η: Όχι μόνο θα αρχίσεις να νιώθεις ….ο εαυτός σου, αλλά θα δημιουργείς και πιο ισορροπημένες σχέσεις.
΄Ετοιμες απαντήσεις για το ξεκίνημα
Εφοδιάσου με μια «εργαλειοθήκη» έτοιμων απαντήσεων που θα σε βοηθήσουν στο ξεκίνημα της «γυμναστικής» των ορίων. ΄Οσο καλύτερα προετοιμασμένη είσαι τόσο πιο δυνατή θα νιώσεις, παρά το αρχικό μούδιασμα: Για παράδειγμα:
1. Για να θέσεις τα όριά σου απέναντι σε κάποιον θυμωμένο, που φωνάζει και χειρονομεί: «Δεν σου/σας επιτρέπω να μου φωνάζετε. Αν συνεχίσεις θα αναγκαστώ να φύγω από το χώρο» ή “Σταματάμε τώρα αυτή τη συζήτηση. Θα τη συνεχίσουμε όταν ηρεμήσουν τα πνεύματα”.
2. Απέναντι σε κάποιον επικριτικό ή κακόβουλο: «Ο τρόπος που σχολιάζεις/βλέπεις τα πράγματα δεν με βρίσκει σύμφωνη. Θα ήταν καλύτερο να σταματήσεις εδώ».
3. Για να κερδίσεις χρόνο όταν δέχεσαι πίεση: «Θα πρέπει να το σκεφτώ. Πάγια τακτική μου είναι να μην παίρνω αποφάσεις αμέσως».
4. Για να αρνηθείς έξτρα υποχρεώσεις: «Παρόλο που το έργο σας είναι εξαιρετικά σημαντικό, είναι αδύνατο να συμμετέχω αυτή την εποχή γιατί ο χρόνος μου ήδη καλυμμένος».
5. Για να βγεις από μία υποχρέωση: «Εξέτασα εκ νέου το πρόγραμμά μου και δυστυχώς διαπίστωσα ότι δεν θα μπορούσα να δώσω την απαιτούμενη προσοχή σ΄ αυτό που μου ζητήσατε. Θα ήθελα να βοηθήσω να βρεθεί ο αντικαταστάτης μου μέχρι την άλλη εβδομάδα».
6. Για να αρνηθείς να (ξανα)δανείσεις χρήματα σ΄ ένα φίλο: «Δεν είμαι σε θέση να σου δώσω ξανά χρήματα. Είμαι πάντα δίπλα σου σα φίλη, σε οικονομικό επίπεδο όμως έχεις να πάρεις την ευθύνη των πράξεών σου».
Κάπως έτσι, ξεστομίζοντας τις «έτοιμες απαντήσεις», ακόμα κι αν δεν τις νιώθεις στην αρχή σαν αληθινές, θα πάρεις θάρρος και θα δεις σύντομα τη διαφορά! Το κλειδί της επιτυχίας βρίσκεται στην πρόθεσή σου να δυναμώσεις τα όριά σου και να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου.΄

Πηγές: 1. Amber Rosenberg, From inspiration to realization, από την ιστοσελίδα της www.pacificlifecoach.com, 2. Louise Hay, Love yourself, heal your life workbook (Hay House, 2004)
Αναρτήθηκε από το διαδίκτυο ΑΝΙΜΑ

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Η ζωή μας είναι ένα ταξίδι!



Για όσους με αγάπησαν και με αγαπούν,
για όσους με πόνεσαν και με πονούν,
για όσους είναι και θα είναι δίπλα μου,
για όσους με έκαναν να θυμώσω και κλάψω,
να γελάσω και να χαρώ...